Votre opticien conseil

Uw Opticien Adviseur

Profiteer van onze kennis en laat ons u adviseren, hieronder kan u reeds enkele tips vinden, aarzel zeker niet om ons te contacteren voor bijkomende vragen.
 

Welk type montuur voor welke correctie ?

Hoewel we u perfect afgewerkte en verdunde brilglazen leveren, brengen het soort correctie en de sterkte ervan bepaalde technische beperkingen met zich mee, waarmee u rekening moet houden bij de keuze van uw montuur.

Hoge sterkte

De glazen zijn dikker in het midden, en dus ook zwaarder. Daarom raden we u aan om te kiezen voor kleinere monturen. Grote monturen kunnen zwaar en oncomfortabel worden wanneer u ze lang draagt.

Progressieve glazen: dichtbij en ver zien

We geven de voorkeur aan monturen met een minimumhoogte, opdat het zicht doorheen de verschillende correctiezones van het glas comfortabel verloopt. Neem zeker een kijkje naar ons assortiment monturen die geschikt zijn voor progressieve glazen.

 

Glasdesigns

We beschikken over een uitgebreid gamma designs: sferische, asferische, enkelvoudige, multifocale (progressieve), nabijheidsglazen, zonneglazen en innovatieve sportglazen.

Progressieve glazen

De progressieve glazen zijn ideaal voor mensen die zowel een ver- als een nabij sterkte nodig hebben. Dit laat hun toe om een helder zicht te hebben op alle afstanden wat zich dan weer onderscheid van leesbrillen die enkele het nabij zicht corrigeren.

De sterkte varieert progressief tussen het ver- en het nabij zicht.

Deze glazen worden op maat gemaakt in functie van de noden van de drager, ze worden gemaakt door middel van een digitale technologie die wat het mogelijk maakt om de aberraties (storende zones) tot een minimum te herleiden. Hierdoor kan de drager genieten van een optimaal en comfortabel zicht zowel ver als nabij.

De nieuwe generatie progressieve glazen zijn ook geschikt voor kleinere monturen en laten een snelle gewenning toe aan de drager.

Wennen aan progressieve glazen

Ondanks dat de gewenning aan progressieve glazen doorgaans vlot gaat zijn er toch enkele punten in acht te nemen die u kunnen helpen:

 • Voor het verzicht (meer als 2m) bevind het gezichtsveld zich bovenaan het glas
 • Voor het tussenzicht (tissen 2m en 40cm) raden we aan om uw hoofd te bewegen tot u een comfortabele positie heeft gevonden, deze positie zal u na een tijdje automatisch aannemen afhankelijk van de nodige leesafstand.
 • Voor het nabij zicht (tot 40cm), dit zal u vinden in de onderkant van het glas, raden we aan om uw ogen te bewegen.
 

Zonneglazen op uw sterkte, hoe de kleur kiezen

De juiste keuzen maken in gekleurde glazen is niet enkel een esthetische beslissing, men moet ook rekening houden met het comfort, het gebruik en de sterkte van de glazen.

Waarom gekleurde glazen

Om uw ogen te beschermen tegen de schadelijke UV stralen volstaan over het algemeen niet gekleurde glazen, gekleurde glazen echter hebben een extra bescherming hiervoor gezien deze doorgaans in een zonnige omgeving gedragen worden. Gekleurde glazen helpen ook tegen het verblinden door fel zonlicht.

Welke kleur voor welke gebruik

De kleurkeuze van uw glazen kan beïnvloed worden door het gebruik...

 • Voor wintersporten: kies voor oranje of bruine kleuren, dit werkt contrast verhogend en verminderen de vermoeidheid van de ogen bij fel licht.
 • Voor buitenactiviteiten: In geval van fel licht zijn grijze glazen aanbevolen, groene glazen zorgen dan weer voor een helder contrast zonder dat de waargenomen kleuren onnatuurlijk aanvoelen.
 • Voor het besturen van voertuigen: bij mist, felle bewolking of avond zijn gele glazen aanbevolen omwille van hun contrast verhogende eigenschappen.

Gelieve op te merken dat voor gekleurde glazen voor verschillende doeleinden we kunnen opteren voor verkleurende of degraderende gekleurde glazen.

Kleuren kiezen in functie van uw sterkte

 • Mensen met myopie (bijziendheid) verkiezen over het algemeen bruine tinten die het contrast verhogen
 • Mensen met hypermetropie (verziendheid) verkiezen over het algemeen grijze of groene tinten, deze laten een natuurlijk waarneming van de kleuren toe.

Donker of licht gekleurde glazen

In Europa bestaat er een normering met 5 categorieën van kleurintensiteiten.

 • Glazen van categorie 0: Zeer lichte kleuren, enkel voor gebruik omwille van esthetische redenen
 • Glazen van categorie 1: Lichtgekleurde glazen voor zwak zonlicht
 • Glazen van categorie 2: Glazen gekleurd voor een gemiddeld zonlicht.
 • Glazen van categorie 3: Donkergekleurde glazen (zonneglazen) voor fel zonlicht (strand, wintersport, ...).
 • Glazen van categorie 4: Zeer donker gekleurde glazen, deze kleuren mogen niet gebruikt worden tijdens het besturen van voertuigen.

Verkleurende glazen (fotochromatische glazen)

Fotochromatische glazen zijn glazen die verkleuren in verhouding met de lichtsterkte en de UV stralen die ze opvangen. Hoe feller het zonlicht, hoe donkerder de glazen worden, komt men dan terug in een omgeving waar geen zonlicht is dan zullen deze glazen weer lichter worden.

Zeer praktisch, dit laat u toe om met 1 montuur zowel binnen als buiten te kunnen genieten van optimaal comfort. Deze glazen werken echter niet in de wagen gezien de meeste voorruiten de UV stralen filteren.

Gepolariseerde glazen

Gepolariseerde glazen filteren de verblinde schitteringen op reflecterende oppervlakken, denk hier aan een nat wegdek in het zonlicht, de schitteringen van sneeuw in het licht of van het water bijvoorbeeld. Door de filtering van deze schitteringen kan u meer details waarnemen en worden uw ogen minder vermoeid. Deze glazen worden zeer veel gebruikt voor buiten activiteiten alsook tijdens het besturen van een voertuig.

Spiegelglazen

Veelal gebruikt voor esthetische redenen, in functie van de intensiteit (tussen de 25 en 85%) van de spiegelcoating zal dit er wel voor zorgen dat de personen uw ogen niet meer kunnen waarnemen.